12. 4. 2011.

FESTIVAL DI SAN REMO

Nedavno sam čula da Jugotonu u Nušićevoj slabo ide. Ako se zatvore, neće me utešiti ni da se umesto njih tu pojavi Virgin records na par spratova. Pominjala sam potragu za muzikom posle odmora i uloga baš te BG radnje u Nušićevoj je posebna. Naime, moji su se preci (osim tate) ložili na San Remo. Išli su kod prijatelja koji imaju tv, sve zbog festivala. Onda je naišla izložba fotografija nezvanično nazvanog Italijanskog neorealizma gde sam videla fotku Ernesta Fantozzia i oprostila familiji. Pogledajte samo te poze.


A još kad je Bubiša Simić na Popboksu objasnio, priznala sam sebi, primila sam se. Računam da je to sanremovanje ipak moralo ući i u moj genetski zapis.
Da pređem na stvar, postoji ta hrvatska šansona i tu je gotovo sve napisao Zdenko Runjić, umro je u ne baš dubokoj starosti i njemu u čast se krajem leta posvećuju koncerti. Traganje za dobrim obradama tih nekih tralala hitova me čini srećnom. Evo nekih:


DeTour


Tamara Obrovac


Maja Posavec (DeTour) i Darko Rundek


Massimo, kakva večernja idila



A onda skok u te 50e, 60e, u kompilaciji zvuk 60ih, reizdao Jugoton.

Beti Jurković


Đorđe Marjanović


Zafir Hadžimanov (odolite paklenom
violinskom ključu i prepustite se pesmi)


I još je tu tušt i tma: albumi naših pradavnih rokera koji su pevali na engleskom, a da ga uopšte ne razumeju, već teraju po sluhu, a dmah iza njih boks-set Idola. 
Ima u Jugotonu svega i svačega što ne opterećuje život. Štaviše postaje njegov neizostavni deo. I to onih boljih dana...

another working week

 plan it well

*
 create flowcharts on  
e-v-e-r-y-t-h-i-n-g
**

don't forget that these are the central 
bank policies as well

Denomination / Portrait
20 krona Astrid Lindgren
50 krona Evert Taube
100 krona Greta Garbo
200 krona Ingmar Bergman
500 krona Birgit Nilsson
1,000 krona Dag Hammarskjöl
***